Friday, August 26, 2011

Malas nak Balik Kampong..



gambar dari Incik Google
salam 1 Malaysia



Malas nak Balik Kampong...
mood : malas nak balik raya .

persoalan : asal plak hr tue bukan men happy over the exited nak balik ..

jawapan : hr tue happy but hari nie x se- happy hari semalam kelmarin dan sebelumnya ...

persoalan : ko nak balik ke x nak ??

jawapan : masti la balik ko nak aku jd cucu derhaka ker x ablik raya ....
x pasal2 kene telan lif terbukak lif terkatup....

persoalan : kan bagus mcm tue

jawapan : aku mmg bgus

persoalan : masuk lf tekan sendiri nmpk

jawapan : mesti la abeh ko nak tlg tekan hurmmmm jgn harap la


moral of the story : balik kmpg dan belajar untuk maaf kan org dipagi raya ....
hargai masa yang ada bersama mereka2 di sana ....



Friday, August 19, 2011

Balik raya

──────▄▌█▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀ ▀▀▀▀▀▀▀▀▌
───▄▄██▌█ ║▌║█║▌ PON-PON !!!!!!!!!!!~~~~ █║▌║▌│ ▌
▄▄▄▌▐██▌█ SAPE NK TUMPANG BALIK RAYA DOK BLKKG ▌
███████▌█▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ ▄▄▄▄▄▄▄▄▌
▀❍▀▀▀▀▀▀▀❍❍▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀❍❍▀▀ o o O O O O

Wednesday, August 17, 2011

Apa jantina laptop anda?


Apa jantina laptop anda?

Jantan ke betina?

Cara nak tau:-

Buka "notepad", tulis CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU" pastu save as i love you.vbs , pastu tutup file tu dan double click file tu....nnt akan terdengar bunyi "i love you"....tentukan jantina computer anda melaui bunyi..tu je..selamat mencuba...


Dah tau komen kat bawah nie.


Kak mak nak ape ????

Salam 1 Malaysia

who ran to help me when i fell
and would some pretty story tell
or kiss the place to make it well
my mother

By ~ Ann Taylor




perbualan dua beradik di suatu petang :

Along : Kak mak nak ape erk dr kite ??
Kakak : Nape tanye ??
Along : Sebab mase aku dapat gaji first time keje kat kedai tue ,ade gak aku hulur kat mak tp mak x nk amek ...
Kakak : Ala mak bny duet la..
Along : Lau bnyk sekalipon x kn die xnk terime ...
Kakak: Betol gak duet tue mak suh bg kat kitorg kan
Along : Aah..
Kakak: Aku rase bukan itu yg mak nak la
Along : Ko rase mak nak ape ??
Kakak : Entah la aku mane tau
Along : Erm aku ase kan mak cume nak tgk kite berjaya dlm keadaan susah atau senang ..
Kakak : Maksud ko ??
Along : Ko x perasan ke mak selalu bg nasihat kat kite walaupon kite wat pekak telinge tp ape yg mak ckp tue betul die xnk kite jd mcm yg laen2 ...
Kakak : Abeh ape ko nak buat skunk ....
Along : Entah....
Kakak : Bengong nyer ayong buang air liur aku je ckp nagn ko ....
Along : hhehhehhehe



Tuesday, August 16, 2011

But why only one heart?


We were given: Two hands to hold. Two legs to walk. Two eyes to see. Two ears to listen. But why only one heart? Because the other was given to someone else. For us to find.

Sunday, August 14, 2011

Senyum je Laaaaa (`_~)

Salam 1 Malaysia ....

hokey td Cik Sya tuan suh saya wat task dr SEGMEN PECAH PERUT ALEPRIDZ from sorang blogger . Nak tau sape die click muke chuMil kt bwh nie

V
V


mmg agak PELIK jawapan saya nak tau knpe
meh sy tunjuk

V
V

Aku cinta Siti Nurhaliza Sebab aku cemburu


perlu ke aku cinta kan Datuk Ct xmo la bermadu ngan Datuk K hehhe


anda teringin nak join? klik header ALEPRIDZ

aku nak kamo2 ni join:

Saturday, August 13, 2011

Kawan Teman @ Sahabat ...

Salam 1 Malaysia ...

Kawan Teman @ Sahabat .

Kawan tue bukan macam papan SKATEBOARD , blom men GILAP dah maen PIJAK

Kawan tue bukan macam men BOLA SEPAK blom dapat KEJAR dah dapat TENDANG

Kawan tue IBARAT men RAGBI blom dapat REBUT da dapat LINDUNG @ JAGE BAEK-BAEK

Kawan tue IBARAT cam JARI bile TERLUKA boleh DI UBAT, bile HILANG tiada GANTI

Jadi kepada para sahabat diluar sana hargailahsebuah persahabatan yang bermakne di DUNIA ini.



Friday, August 12, 2011

aKu yg Super Duper ChuMil

Salam 1 Malaysia

Yeahhh dah nak raya (* jgn perasan puasa pon br 13 hr ade haty nak raye )

tp mood raye mcm kureng ckit la ...Why ?? sebab dr aku tgk depan cermin besar lam bilik mak bdn aku semakin cHumil ( chumil ade mksud ) wahhhh
x semangat aku nak pkai bju raye nie sbb suke mkn mcm2 waktu buka arghhh tlg la control cki ciK LijaCapian oiiii...

aku nie jenis yg senang nak turunkan berat bdn n part yg aku x suke sgt senang jugak untuk naek semula ...masalah nie .. sape suruh ko x control mkn , stress je makn , happy je mkn ...mkn jela keje ko ye ....

tyme2 nie ade plak hamba Allah yg syor kan aku amek sejenis product utk turunkan berat badan dengan cara sihat ...

product ape???
Tada ...Slim Diet II @ SD II


Bagaimana SD II nie bertindak
Yeahh begini cara nya

Badan kite nie ade 2 sumber tenaga :
1-Tenaga dari makanan yang kite makan
2-Tenaga dari lemak yg terkumpul

Apabila kita kurangkan karbohidrat (gula ) badan secara semulajadi nya akan menghancurkan lemak . Jumlah yang mencetuskan penghancuran lemak dikenali sebagai Tahap Karbohidrat(CCL). Apabila lemak hancur , ketona dikeluarkan dan proses ini dipanggil Ketosis.
Ketosis di ukur dengan strip ujian kencing. Kimia ini baik utk manghancurkan lemak dan mengurangkan kelaparan.


Kelebihan program SD II
1~Diet sihat bagi menurunkan berat badan secara semula jadi.
2~Berkesan dan selamat
3~Melansingkan tubuh dan mendapat bentuk badan yang ideal .
4~Harapan baru bagi kawalan berta badan untuk jangkamasa panjang dan baik serta sihat.
5~Menyediakan bahan kandungan yang lengkap dan mencukupi seperti protien kualiti tinggi,vitamin dan mineral, serta elemen-elemen yang diperlukan tubuh secara seimbang.
6~Menghapuskan seluruh kandungan lemak terkumpul.
7~Kelihatan dan berasa lebig baik.
8~TIADA rasa LAPAR.
9~Tiada keasan yang memudaratkan.

bg orang2 yg chumil seperti saya boley la dapat kan product nie dr pengedar yg sah
boleh hubungi MAZ ditalian 013 3693001..

Kucing Kitten or Cat ...




Salam 1 Malaysia

sejak dok umah mak nie susah benor nak manje2 ngan kucing ....
maklumla umah tinggi melangit nie ssh ckit nak bela kucing ...
ok nak cerita ckit sal kucing nie

Topik nya : Kucing dan Islam
kenapa aku memilih topic nie ...ok aku nie suke sgt ngan kucing dr kecik smpai dah umur 22 tahun nie aku tetap suke kan kucing ....Ingat lagi mase form 6 ade kucing nie name nyer Ngeong pelik kan tp aku sgt syg kan kucing nie tiap2 pagi dalm kul 5 stgh kucing nie mesti masuk dlm bilik kejut kan aku bangun x tau lau ia sekadar kebetulan tp hakikat nya ya tiap2 pg ngeong gigit jari kaki utk kejutkan aku ....lg satu yg aku suke ngan ngeong bile aku ade kat kampus die x kn ade kat rumah tp bile aku balik nenek kate Ngeong nie mcm tau2 tuan nye balik ...Ngeong pon balik bile aku ade kat kampung ... tp sayang Ngeong dah xde ...hidup ke mati ker aku pon x tau . Ngeong aku rindu kucing mcm ko..
ok berbalik pd topic kite Kucing Dan Islam

Kucing dan Islam!

Islam itu syumul (lengkap), hinggakan panduan untuk berinteraksi dengan haiwan pun ada! Ya, sungguhpun tidak dinyatakan dengan jelas di dalam alQuran, tetapi banyak sangat peristiwa-peristiwa di zaman Rasulullah S.A.W mengenai haiwan, yang menjadi panduan kepada kita. Bukankah baginda itu sebaik-baik role model? Menyayangi haiwan, adalah sunnah Rasulullah. Islam sangat-sangat mengajar umatnya untuk mengasihani haiwan, terutamanya yang jinak seperti kucing. Namun, janganlah terlalu menyayangi haiwan sehingga mengatasi kasih sayang sesama manusia pula!

Kalau kita tengok, negara-negara maju seperti di kawasan Eropah mahupun di sebelah timur (Korea dan Jepun), keprihatinan terhadap haiwan amat dititikberatkan. Pusat-pusat pemeliharaan (adoption center), persatuan-persatuan membela nasib haiwan dan sebagainya ditubuhkan, dalam usaha memanifestasikan kasih sayang terhadap haiwan.

Barat mendakwa, seorang individu bernama Richard Martin adalah orang pertama di dunia yang membela haiwan, ketika dia menubuhkan Persatuan Anti-Kezaliman Haiwan pada tahun 1824. Tetapi mereka tidak tahu, jauh lebih lama dari itu, hampir 1500 tahun dahulu, Rasulullah telah terlebih dahulu mensyariatkan umat Islam untuk berlaku baik terhadap haiwan! Nak tahu kisahnya?

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, sesungguhnya Rasulullah pernah besabda:

"Seorang pelacur dari Bani Israel diampun dosanya oleh Allah dan dimasuknya ke syurga kerana ia bersimpati dengan seekor anjing yang kehausan air, lalu ia turun ke dalam telaga dan mengangkut air dengan kasutnya untuk diberi minum kepada anjing itu."

Subhanallah! Alangkah mulianya berbakti kepada haiwan, sehinggakan dosa yang begitu berat pun boleh diampunkan! Banyak aspek kita boleh lihat pada hadis ini. Pertamanya, wanita tersebut adalah pelaku dosa besar, iaitu berzina (pelacuran). Namun, bukan itu yang diambilkira, sebaliknya keikhlasan wanita tersebut. Wanita tersebut bersimpati dengan seekor anjing! Walaupun anjing merupakan binatang najis mughallazah, tetapi ia tidak bermaksud kita perlu memandang jijik terhadap binatang tersebut. Wanita tersebut tetap sudi membantu anjing tersebut! Itu keikhlasan yang pertama. Yang keduanya, “ia turun ke dalam telaga dan mengangkut air dengan kasutnya”! Ini menunjukkan, betapa nekad wanita tersebut untuk membantu si anjing yang kehausan. Jelaslah keikhlasan dan ikhtiar yang dilakukan wanita ini, yang datang dari hati yang suci, itulah yang menjadi sebab kepada pengampunan dosa beliau.

Dalam sebuah hadis yang lain pula, diriwayatkan oleh Ibnu Umar, Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud:

“Seorang wanita masuk Neraka kerana seekor kucing yang diikatnya. Dia tidak memberinya makan dan tidak membiarkannya makan serangga bumi.” Satu lagi kisah mengenai haiwan, iaitu kucing. Seorang wanita yang menzalimi kucing. Dia mengikat kucing tersebut, malah tidak memberi makan, dan tak bagi pula kucing tersebut cari makanan. Ini menunjukkan betapa keji dan kerasnya hati wanita ini. Dan neraka jualah tempat akhirnya.

Maka kita boleh lihat sendiri, betapa besarnya kelebihan menyayangi haiwan! Rasulullah tidak menyuruh kita bela haiwan tersebut smpai gemuk beranak pinak dan sebagainya, tetapi cukuplah sekadar mengasihani dan tidak menzalimi mereka.




Thursday, August 11, 2011

nocturnal

Salam 1 Malaysia

Nocturnal yeahhhhhh
jam menunjuk kan sdh pukul 1.54 pagi
wahhh smpai bile aku nak berjage nie

sesape yg minat nak upah aku jd guard pon boley tp gaji kne masyukk la
hahhaa
bnyk chantek muka ko cik LijaCapian
eh pompuan rupenye ade haty nak jd guard kunun mcm la ko berani sgt kene sergah manusia pon ko takut nie kan pulak mahluk ghaib hahahha ape aku merepek nie kembali ke main topic

ok aku nie de masalah cikit untuk tidur malam x tau la knp kan lau kat kampung tue kul 10 kompem aku dah tido ade org kate aku nie mabuk lampu hurmm ade ker ntah la org kate aku iye kan aje hehhehe...

mcm mane nak settle kan pron aku nie erk ...
jeng jeng jeng aku tau mcm ner nak kasi aku nie tidor lena hahha
guna lah Alpha Lipid Sleep Time




say gud2 bye2 too mizz imsomnia hahhaa

product nie kak maz yg promote kat aku die kate insyaallah dengan megamalkan susu nie masalah imsomnia tue ley hilang ... betol atu tidak nanti aku try hehheh...
ape yg ade dlm product nie kap erk aku nak bace balik brochure yg die bg kat cafe kelmarin

sat na nak baca nie ...

ok tada ...

ia mengandungi

1- protien yg unik : telah diproses khusus untuk meningkat kan kualiti tidur ..
( woww kualiti tidur nie yg aku cr selama nie )

2-Vitamin D : untuk ketenangan minda semasa tidur dan juga membantu penyerapan kalsium / phosphorus

3- Ada 3 jenis Magnesium : membantu merenggang ka otot dan membantu penyerapan kalsium.

4- Alpha Lipid : Bahan unik bio-aktif yang membantu meningkatkan tahap penyerapan bahan
aktif ke seluruh badan .

should try it or not ...maybe yes so kpd sesiapa yg ade masalah nocturnal or imsomnia nie especially student try this product for sweet dreams at nite ....

Kueh D`Bulan Ramadhan

Salam 1 Malaysia

Bulan Ramadhan sinonim ngan bulan untuk beribadah , namun ramai ynag mengaitkan nya dengan bulan Pesta Makanan .... huhhh maklumla tyme nie kan ade bnayak bazar yang menyediakna juadah untuk berbuka seperti lauk pauk air minuman hinga lah ke kueh mueh ...
bermacam2 kueh mueh yg ade mak lum la org mcm saya nie jarang duk negeri orang so mane nak kenal kueh2 nie sume tp kwn saya ade kenal kan mcm2 jenis kueh ...
nak tau ape tgk list nie hehhe

Perhatian, senarai Kuih yang merbahaya!

Kuih paling gangster = Lompat Tikam

















Kuih paling sexy = Puteri Mandi
Kuih paling keji = Taik Itik













Kuih bajet cute = Cek mek molek
Kuih untuk awet muda = Seri Muka
Kuih takut untuk dimakan = NAGAsari














Kuih paling ***** = doDOL (ini kuih ke?)
Kuih paling style = Kuih CARA
Kuih untuk mekap = Tepung Gomak
Kuih paling alim = Kuih Ketayap
Kuih berlagu = Qasidah
Kuih ala hispanic = Kuih Lopez
Kuih paling lembap = Kuih Siput
Kuih paling kaya = Jala Emas
Kuih paling jauh = Kuih Bulan
Kuih penyakit lelaki kronik = Batang Buruk
Kuih meletup/pengganas = Kuih Bom
Kuih suka pukul = Kuih Lompang
Kuih dalam zoo = Badak Berendam
Kuih yang dicipta oleh Sam Polis Trafik = Sampreeeeettttt
Kuih Mami Penang Lip Lap Lip Lap = Kuih Gelang
Kuih suka pow = Pau
Kuih kuat cikcur disebalik batu = Cucur Udangzzzzz
kuih yg bangun sendiri - kuih bangkit
kuih org x mandi = BAU-LU
kuih paling tenteram - kuih makmur
kuih paling banyak = kueh mueh
kueh bajet gebu = apam gebu


p/s : macam2 la manusia nie

Marah



Salam 1 Malaysia

Marah ???

ya aku marah...
kenapa??
sebab aku kene marah
apa salah ko ??
aku marah orang .
Pasal ape ko marah2 orang??
sebab aku x suke kene marah



Itu lah manusia dengan marah ....
macam-macam..


p/s : sudah gile kne marah hyahhhhh



Friday, August 26, 2011

Malas nak Balik Kampong..



gambar dari Incik Google
salam 1 Malaysia



Malas nak Balik Kampong...
mood : malas nak balik raya .

persoalan : asal plak hr tue bukan men happy over the exited nak balik ..

jawapan : hr tue happy but hari nie x se- happy hari semalam kelmarin dan sebelumnya ...

persoalan : ko nak balik ke x nak ??

jawapan : masti la balik ko nak aku jd cucu derhaka ker x ablik raya ....
x pasal2 kene telan lif terbukak lif terkatup....

persoalan : kan bagus mcm tue

jawapan : aku mmg bgus

persoalan : masuk lf tekan sendiri nmpk

jawapan : mesti la abeh ko nak tlg tekan hurmmmm jgn harap la


moral of the story : balik kmpg dan belajar untuk maaf kan org dipagi raya ....
hargai masa yang ada bersama mereka2 di sana ....



Friday, August 19, 2011

Balik raya

──────▄▌█▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀ ▀▀▀▀▀▀▀▀▌
───▄▄██▌█ ║▌║█║▌ PON-PON !!!!!!!!!!!~~~~ █║▌║▌│ ▌
▄▄▄▌▐██▌█ SAPE NK TUMPANG BALIK RAYA DOK BLKKG ▌
███████▌█▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ ▄▄▄▄▄▄▄▄▌
▀❍▀▀▀▀▀▀▀❍❍▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀❍❍▀▀ o o O O O O

Wednesday, August 17, 2011

Apa jantina laptop anda?


Apa jantina laptop anda?

Jantan ke betina?

Cara nak tau:-

Buka "notepad", tulis CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU" pastu save as i love you.vbs , pastu tutup file tu dan double click file tu....nnt akan terdengar bunyi "i love you"....tentukan jantina computer anda melaui bunyi..tu je..selamat mencuba...


Dah tau komen kat bawah nie.


Kak mak nak ape ????

Salam 1 Malaysia

who ran to help me when i fell
and would some pretty story tell
or kiss the place to make it well
my mother

By ~ Ann Taylor




perbualan dua beradik di suatu petang :

Along : Kak mak nak ape erk dr kite ??
Kakak : Nape tanye ??
Along : Sebab mase aku dapat gaji first time keje kat kedai tue ,ade gak aku hulur kat mak tp mak x nk amek ...
Kakak : Ala mak bny duet la..
Along : Lau bnyk sekalipon x kn die xnk terime ...
Kakak: Betol gak duet tue mak suh bg kat kitorg kan
Along : Aah..
Kakak: Aku rase bukan itu yg mak nak la
Along : Ko rase mak nak ape ??
Kakak : Entah la aku mane tau
Along : Erm aku ase kan mak cume nak tgk kite berjaya dlm keadaan susah atau senang ..
Kakak : Maksud ko ??
Along : Ko x perasan ke mak selalu bg nasihat kat kite walaupon kite wat pekak telinge tp ape yg mak ckp tue betul die xnk kite jd mcm yg laen2 ...
Kakak : Abeh ape ko nak buat skunk ....
Along : Entah....
Kakak : Bengong nyer ayong buang air liur aku je ckp nagn ko ....
Along : hhehhehhehe



Tuesday, August 16, 2011

But why only one heart?


We were given: Two hands to hold. Two legs to walk. Two eyes to see. Two ears to listen. But why only one heart? Because the other was given to someone else. For us to find.

Sunday, August 14, 2011

Senyum je Laaaaa (`_~)

Salam 1 Malaysia ....

hokey td Cik Sya tuan suh saya wat task dr SEGMEN PECAH PERUT ALEPRIDZ from sorang blogger . Nak tau sape die click muke chuMil kt bwh nie

V
V


mmg agak PELIK jawapan saya nak tau knpe
meh sy tunjuk

V
V

Aku cinta Siti Nurhaliza Sebab aku cemburu


perlu ke aku cinta kan Datuk Ct xmo la bermadu ngan Datuk K hehhe


anda teringin nak join? klik header ALEPRIDZ

aku nak kamo2 ni join:

Saturday, August 13, 2011

Kawan Teman @ Sahabat ...

Salam 1 Malaysia ...

Kawan Teman @ Sahabat .

Kawan tue bukan macam papan SKATEBOARD , blom men GILAP dah maen PIJAK

Kawan tue bukan macam men BOLA SEPAK blom dapat KEJAR dah dapat TENDANG

Kawan tue IBARAT men RAGBI blom dapat REBUT da dapat LINDUNG @ JAGE BAEK-BAEK

Kawan tue IBARAT cam JARI bile TERLUKA boleh DI UBAT, bile HILANG tiada GANTI

Jadi kepada para sahabat diluar sana hargailahsebuah persahabatan yang bermakne di DUNIA ini.



Friday, August 12, 2011

aKu yg Super Duper ChuMil

Salam 1 Malaysia

Yeahhh dah nak raya (* jgn perasan puasa pon br 13 hr ade haty nak raye )

tp mood raye mcm kureng ckit la ...Why ?? sebab dr aku tgk depan cermin besar lam bilik mak bdn aku semakin cHumil ( chumil ade mksud ) wahhhh
x semangat aku nak pkai bju raye nie sbb suke mkn mcm2 waktu buka arghhh tlg la control cki ciK LijaCapian oiiii...

aku nie jenis yg senang nak turunkan berat bdn n part yg aku x suke sgt senang jugak untuk naek semula ...masalah nie .. sape suruh ko x control mkn , stress je makn , happy je mkn ...mkn jela keje ko ye ....

tyme2 nie ade plak hamba Allah yg syor kan aku amek sejenis product utk turunkan berat badan dengan cara sihat ...

product ape???
Tada ...Slim Diet II @ SD II


Bagaimana SD II nie bertindak
Yeahh begini cara nya

Badan kite nie ade 2 sumber tenaga :
1-Tenaga dari makanan yang kite makan
2-Tenaga dari lemak yg terkumpul

Apabila kita kurangkan karbohidrat (gula ) badan secara semulajadi nya akan menghancurkan lemak . Jumlah yang mencetuskan penghancuran lemak dikenali sebagai Tahap Karbohidrat(CCL). Apabila lemak hancur , ketona dikeluarkan dan proses ini dipanggil Ketosis.
Ketosis di ukur dengan strip ujian kencing. Kimia ini baik utk manghancurkan lemak dan mengurangkan kelaparan.


Kelebihan program SD II
1~Diet sihat bagi menurunkan berat badan secara semula jadi.
2~Berkesan dan selamat
3~Melansingkan tubuh dan mendapat bentuk badan yang ideal .
4~Harapan baru bagi kawalan berta badan untuk jangkamasa panjang dan baik serta sihat.
5~Menyediakan bahan kandungan yang lengkap dan mencukupi seperti protien kualiti tinggi,vitamin dan mineral, serta elemen-elemen yang diperlukan tubuh secara seimbang.
6~Menghapuskan seluruh kandungan lemak terkumpul.
7~Kelihatan dan berasa lebig baik.
8~TIADA rasa LAPAR.
9~Tiada keasan yang memudaratkan.

bg orang2 yg chumil seperti saya boley la dapat kan product nie dr pengedar yg sah
boleh hubungi MAZ ditalian 013 3693001..

Kucing Kitten or Cat ...




Salam 1 Malaysia

sejak dok umah mak nie susah benor nak manje2 ngan kucing ....
maklumla umah tinggi melangit nie ssh ckit nak bela kucing ...
ok nak cerita ckit sal kucing nie

Topik nya : Kucing dan Islam
kenapa aku memilih topic nie ...ok aku nie suke sgt ngan kucing dr kecik smpai dah umur 22 tahun nie aku tetap suke kan kucing ....Ingat lagi mase form 6 ade kucing nie name nyer Ngeong pelik kan tp aku sgt syg kan kucing nie tiap2 pagi dalm kul 5 stgh kucing nie mesti masuk dlm bilik kejut kan aku bangun x tau lau ia sekadar kebetulan tp hakikat nya ya tiap2 pg ngeong gigit jari kaki utk kejutkan aku ....lg satu yg aku suke ngan ngeong bile aku ade kat kampus die x kn ade kat rumah tp bile aku balik nenek kate Ngeong nie mcm tau2 tuan nye balik ...Ngeong pon balik bile aku ade kat kampung ... tp sayang Ngeong dah xde ...hidup ke mati ker aku pon x tau . Ngeong aku rindu kucing mcm ko..
ok berbalik pd topic kite Kucing Dan Islam

Kucing dan Islam!

Islam itu syumul (lengkap), hinggakan panduan untuk berinteraksi dengan haiwan pun ada! Ya, sungguhpun tidak dinyatakan dengan jelas di dalam alQuran, tetapi banyak sangat peristiwa-peristiwa di zaman Rasulullah S.A.W mengenai haiwan, yang menjadi panduan kepada kita. Bukankah baginda itu sebaik-baik role model? Menyayangi haiwan, adalah sunnah Rasulullah. Islam sangat-sangat mengajar umatnya untuk mengasihani haiwan, terutamanya yang jinak seperti kucing. Namun, janganlah terlalu menyayangi haiwan sehingga mengatasi kasih sayang sesama manusia pula!

Kalau kita tengok, negara-negara maju seperti di kawasan Eropah mahupun di sebelah timur (Korea dan Jepun), keprihatinan terhadap haiwan amat dititikberatkan. Pusat-pusat pemeliharaan (adoption center), persatuan-persatuan membela nasib haiwan dan sebagainya ditubuhkan, dalam usaha memanifestasikan kasih sayang terhadap haiwan.

Barat mendakwa, seorang individu bernama Richard Martin adalah orang pertama di dunia yang membela haiwan, ketika dia menubuhkan Persatuan Anti-Kezaliman Haiwan pada tahun 1824. Tetapi mereka tidak tahu, jauh lebih lama dari itu, hampir 1500 tahun dahulu, Rasulullah telah terlebih dahulu mensyariatkan umat Islam untuk berlaku baik terhadap haiwan! Nak tahu kisahnya?

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, sesungguhnya Rasulullah pernah besabda:

"Seorang pelacur dari Bani Israel diampun dosanya oleh Allah dan dimasuknya ke syurga kerana ia bersimpati dengan seekor anjing yang kehausan air, lalu ia turun ke dalam telaga dan mengangkut air dengan kasutnya untuk diberi minum kepada anjing itu."

Subhanallah! Alangkah mulianya berbakti kepada haiwan, sehinggakan dosa yang begitu berat pun boleh diampunkan! Banyak aspek kita boleh lihat pada hadis ini. Pertamanya, wanita tersebut adalah pelaku dosa besar, iaitu berzina (pelacuran). Namun, bukan itu yang diambilkira, sebaliknya keikhlasan wanita tersebut. Wanita tersebut bersimpati dengan seekor anjing! Walaupun anjing merupakan binatang najis mughallazah, tetapi ia tidak bermaksud kita perlu memandang jijik terhadap binatang tersebut. Wanita tersebut tetap sudi membantu anjing tersebut! Itu keikhlasan yang pertama. Yang keduanya, “ia turun ke dalam telaga dan mengangkut air dengan kasutnya”! Ini menunjukkan, betapa nekad wanita tersebut untuk membantu si anjing yang kehausan. Jelaslah keikhlasan dan ikhtiar yang dilakukan wanita ini, yang datang dari hati yang suci, itulah yang menjadi sebab kepada pengampunan dosa beliau.

Dalam sebuah hadis yang lain pula, diriwayatkan oleh Ibnu Umar, Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud:

“Seorang wanita masuk Neraka kerana seekor kucing yang diikatnya. Dia tidak memberinya makan dan tidak membiarkannya makan serangga bumi.” Satu lagi kisah mengenai haiwan, iaitu kucing. Seorang wanita yang menzalimi kucing. Dia mengikat kucing tersebut, malah tidak memberi makan, dan tak bagi pula kucing tersebut cari makanan. Ini menunjukkan betapa keji dan kerasnya hati wanita ini. Dan neraka jualah tempat akhirnya.

Maka kita boleh lihat sendiri, betapa besarnya kelebihan menyayangi haiwan! Rasulullah tidak menyuruh kita bela haiwan tersebut smpai gemuk beranak pinak dan sebagainya, tetapi cukuplah sekadar mengasihani dan tidak menzalimi mereka.




Thursday, August 11, 2011

nocturnal

Salam 1 Malaysia

Nocturnal yeahhhhhh
jam menunjuk kan sdh pukul 1.54 pagi
wahhh smpai bile aku nak berjage nie

sesape yg minat nak upah aku jd guard pon boley tp gaji kne masyukk la
hahhaa
bnyk chantek muka ko cik LijaCapian
eh pompuan rupenye ade haty nak jd guard kunun mcm la ko berani sgt kene sergah manusia pon ko takut nie kan pulak mahluk ghaib hahahha ape aku merepek nie kembali ke main topic

ok aku nie de masalah cikit untuk tidur malam x tau la knp kan lau kat kampung tue kul 10 kompem aku dah tido ade org kate aku nie mabuk lampu hurmm ade ker ntah la org kate aku iye kan aje hehhehe...

mcm mane nak settle kan pron aku nie erk ...
jeng jeng jeng aku tau mcm ner nak kasi aku nie tidor lena hahha
guna lah Alpha Lipid Sleep Time




say gud2 bye2 too mizz imsomnia hahhaa

product nie kak maz yg promote kat aku die kate insyaallah dengan megamalkan susu nie masalah imsomnia tue ley hilang ... betol atu tidak nanti aku try hehheh...
ape yg ade dlm product nie kap erk aku nak bace balik brochure yg die bg kat cafe kelmarin

sat na nak baca nie ...

ok tada ...

ia mengandungi

1- protien yg unik : telah diproses khusus untuk meningkat kan kualiti tidur ..
( woww kualiti tidur nie yg aku cr selama nie )

2-Vitamin D : untuk ketenangan minda semasa tidur dan juga membantu penyerapan kalsium / phosphorus

3- Ada 3 jenis Magnesium : membantu merenggang ka otot dan membantu penyerapan kalsium.

4- Alpha Lipid : Bahan unik bio-aktif yang membantu meningkatkan tahap penyerapan bahan
aktif ke seluruh badan .

should try it or not ...maybe yes so kpd sesiapa yg ade masalah nocturnal or imsomnia nie especially student try this product for sweet dreams at nite ....

Kueh D`Bulan Ramadhan

Salam 1 Malaysia

Bulan Ramadhan sinonim ngan bulan untuk beribadah , namun ramai ynag mengaitkan nya dengan bulan Pesta Makanan .... huhhh maklumla tyme nie kan ade bnayak bazar yang menyediakna juadah untuk berbuka seperti lauk pauk air minuman hinga lah ke kueh mueh ...
bermacam2 kueh mueh yg ade mak lum la org mcm saya nie jarang duk negeri orang so mane nak kenal kueh2 nie sume tp kwn saya ade kenal kan mcm2 jenis kueh ...
nak tau ape tgk list nie hehhe

Perhatian, senarai Kuih yang merbahaya!

Kuih paling gangster = Lompat Tikam

















Kuih paling sexy = Puteri Mandi
Kuih paling keji = Taik Itik













Kuih bajet cute = Cek mek molek
Kuih untuk awet muda = Seri Muka
Kuih takut untuk dimakan = NAGAsari














Kuih paling ***** = doDOL (ini kuih ke?)
Kuih paling style = Kuih CARA
Kuih untuk mekap = Tepung Gomak
Kuih paling alim = Kuih Ketayap
Kuih berlagu = Qasidah
Kuih ala hispanic = Kuih Lopez
Kuih paling lembap = Kuih Siput
Kuih paling kaya = Jala Emas
Kuih paling jauh = Kuih Bulan
Kuih penyakit lelaki kronik = Batang Buruk
Kuih meletup/pengganas = Kuih Bom
Kuih suka pukul = Kuih Lompang
Kuih dalam zoo = Badak Berendam
Kuih yang dicipta oleh Sam Polis Trafik = Sampreeeeettttt
Kuih Mami Penang Lip Lap Lip Lap = Kuih Gelang
Kuih suka pow = Pau
Kuih kuat cikcur disebalik batu = Cucur Udangzzzzz
kuih yg bangun sendiri - kuih bangkit
kuih org x mandi = BAU-LU
kuih paling tenteram - kuih makmur
kuih paling banyak = kueh mueh
kueh bajet gebu = apam gebu


p/s : macam2 la manusia nie

Marah



Salam 1 Malaysia

Marah ???

ya aku marah...
kenapa??
sebab aku kene marah
apa salah ko ??
aku marah orang .
Pasal ape ko marah2 orang??
sebab aku x suke kene marah



Itu lah manusia dengan marah ....
macam-macam..


p/s : sudah gile kne marah hyahhhhh



Snow

wink saYa


ShoutMix chat widget

buble